Velum UA

Чи можна робити натяжну стелю на балконі

Натяжні полотна - це комфортне та естетичне рішення, привабливе для облаштування стель по всій квартирі. Величезні можливості дизайну та швидкий монтаж дозволяють встановлювати його у різних приміщеннях, у тому числі і на балконі.

Натяжна стеля на балконі


На закритих, утеплених та засклених балконах є всі умови для монтажу натяжної стелі. Ця конструкція, крім естетичного зовнішнього вигляду, має деякі переваги в порівнянні з традиційними варіантами.

Жодних технічних обмежень для встановлення натяжного полотна на балконі практично немає. Однак залишається завдання щодо вибору відповідного матеріалу, який фахівці поділяють на два види:

  • плівка з полівінілхлориду - обмежена у використанні за мінусових температур, не пропускає воду, не вигоряє;
  • поліефірний текстиль – переносить температуру від – 40 до + 60, інакше кажучи, не має кліматичних обмежень, не вигоряє, але не тримає воду, тобто не врятує від протікання.

Як видно, така тканина ідеально підходить для балкону. Полотно, що містить 25% полівінілхлориду, легко вмонтовується навіть без нагрівання. Натягнутий матеріал просто фіксують спеціальними кріпленнями. При цьому монтаж відбувається швидко, іноді вистачає буквально кілька годин.

Плюси та мінуси натяжних стель на балконі чи лоджії


Приймаючи рішення про натяжну стелю на балконі, необхідно враховувати всі переваги та недоліки поліефірної тканини та плівки ПВХ:

  • швидкий та нескладний монтаж, на який йде не більше 2-4 годин;
  • розміри приміщення не обмежують технічні можливості встановлення стелі;
  • робочий процес не супроводжується різкими запахами чи гучним шумом;
  • за натяжною конструкцією легко доглядати за допомогою сухого очищення або вологого прибирання;
  • плівкове полотно можна монтувати поверх шару теплоізоляційного матеріалу;
  • під натяжною конструкцією можна легко приховати електричне проведення, розведення труб, витяжки;
  • тканинні полотна є безпечним матеріалом, він не горить та не плавиться під впливом високих температур.


Доступна ціна та широкий вибір дизайнерських рішень дозволяє зробити будь-яке оформлення балконного інтер'єру. Список позитивних показників робить вибір на користь натяжного полотна успішним практичним рішенням.

Однак поряд з перевагами натяжної стелі необхідно відзначити деякі істотні недоліки. Негативні характеристики можуть стати перешкодою для монтажу гарної та практичної стелі:

  • натяжна конструкція сприйнятлива до різких перепадів температури - не переносить сильних морозів та екстремальної літньої спеки;
  • тканинне покриття зменшує висоту стелі;
  • під плівкою може накопичуватися бруд та волога - ця умова може значно скоротити термін служби полотна;
  • натяжна конструкція низької якості швидко вигорає під впливом ультрафіолетових променів.

Крім того, для облаштування балконного освітлення на плівковому покритті доведеться робити спеціальні прорізи. В цьому випадку найкраще звернутися за допомогою до фахівців, оскільки через неякісну натяжку стельове покриття буде морщитися або навіть провисати.

Чи можна ставити натяжну стелю на холодному (неопалюваному) балконі


Фахівці з виробництва та монтажу натяжних стель ПВХ одностайно не рекомендують займатися встановленням полотен в неопалюваних приміщеннях. При падінні температури нижче +5 °С плівка під впливом холоду змінює свої фізичні властивості.

Полотно починає морщитися, деформуватися чи розтріскуватися. Тоді замість декоративного покриття може вийти досить неприваблива картина. До того ж, заломи та тріщини стануть причиною незадовільного гігієнічного стану стелі через скупчення конденсату та бруду або утворення плісняви. Ця умова значно скоротить термін служби конструкції.

Аномальна спека також погано впливає на якість стельового покриття через надмірне перегрівання. До того ж полотно втрачає декоративність під дією вітру та підвищеної вологості (дощ, туман).

Для оформлення відкритих балконів ідеально підходить поліефірна тканина. Висока міцність і пружність матеріалу не дозволяє створювати брижі або тріскатися при замерзанні. До того ж цей текстиль стійко реагує на нейтральні механічні дії. Однак використання такого покриття є доречним лише в умовах помірного клімату.

Сьогодні багато хто приєднує балкон до основного приміщення, тим самим збільшуючи площу кімнати і роблячи балкон теплим. Але є й інші способи обігріву лоджії. У такому разі обмежень установки натяжної стелі на балконі немає, адже головною проблемою саме були коливання температури

Як підібрати колір та матеріал натяжної стелі на балкон


При виборі дизайну або кольору полотна для балкону немає строгих обмежень. Можна віддати перевагу будь-якому варіанту, що сподобався. Якщо є сумніви щодо вибору занадто темного або яскравого кольору - можна експериментувати.

Щоб прийти до компромісного рішення, можливо доведеться використати комбінований дизайн, в якому матові або пастельні тони будуть вдало поєднуватися з більш яскравим акцентом - контрастною вставкою.

Декоративна натяжна стеля на балконі має набагато більше переваг, аніж недоліків. Якщо не звертати увагу на незначне зменшення висоти при встановленні натяжної стелі, то решта мінусів не настільки значні. Переваги очевидні - це і привабливий вигляд, і досить прийнятна ціна, і можливість встановлення стелі різних розмірів, різноманітність видів та фактур, можливість підібрати полотно потрібної ціни та дизайну. При правильному виборі та монтажі полотна можна отримати ефектну конструкцію, яка прослужить щонайменше 10 років.