Velum UA

Як доглядати за натяжною стелею

Натяжні стелі, що стали в останні роки невід'ємною частиною нашого інтер'єру, потребують грамотного догляду. Неправильна експлуатація або невідповідні засоби для прибирання поверхонь можуть зіпсувати зовнішній вигляд цієї декоративної конструкції.

Принципи догляду за натяжною стелею


Декоративні полотна, виготовлені з якісних матеріалів, просочених спеціальним антистатичним засобом, захищені від осідання пилу. Однак потреба в очищенні цих конструкцій все ж періодично виникає. При цьому стелі в житлових кімнатах або офісах потребують миття рідше, ніж встановлені в санвузлах або кухонних приміщеннях, харчоблоках.
Процедура догляду залежить від виду матеріалу, з якого конструкція виготовлена. Зазвичай, прибирання проводять в міру необхідності. Якщо натяжне полотно не має забруднень, досить проводити 1-2 сухі чистки в місяць і 3-4 вологі  протягом року.

Якими засобами, пристосуваннями користуватися


Для догляду за натяжними поверхнями необхідно мати драбину відповідного розміру. А якщо висота приміщення складає більше 3-4 метрів, то доведеться використовувати спеціальні підмостки. До того ж для якісного очищення потрібно підготувати:
  • миючі засоби, що не містять абразивів, кислоти, луги або розчинників;
  • м'яку губку, ганчір'я;
  • пилосос з різними насадками (без щіток);
  • швабру.

Всі засоби, які можна застосовувати для миття натяжних стель, умовно діляться на три групи:
  • самостійно приготовані розчини;
  • звичайні засоби для прибирання;
  • спеціалізовані засоби для натяжних стель.

Якщо у вас під рукою немає спеціальних миючих засобів, призначених для очищення натяжних конструкцій, можна скористатися розчином прального порошку, рідкого або господарського мила.
Крім того для миття стель з полотен застосовують аерозолі, які очищають дзеркала і скло. Також можна використовувати народний засіб, приготований з нашатирю, розведеного водою у співвідношенні 1:10. Цей розчин не тільки змиває бруд, але і видаляє плями жиру, кіптяви.

З професійних засобів зазвичай застосовують: EdelWeiss, Nouvel, Aron, Altezza, LOC Amway, Premiere і інші. Ці хімічні речовини не тільки видаляють складні забруднення, неприємні запахи, але і зберігають блиск глянцевих поверхонь. Перераховані засоби зручні у використанні - більшість з них оснащено пульверизаторами - це значно полегшує роботу. До того ж вони не пошкоджують шкіру рук, так як в їх склад не входять відбілювачі, їдкі кислоти або лужні складники.
Всі роботи по очищенню натяжних полотен проводять в захисному одязі, рукавичках, респіраторі і окулярах.

Як правильно мити, витирати натяжні стелі


Процес очищення натяжної стелі залежить від якості матеріалу, з якого він виготовлений. Глянцеві поверхні миють мильним розчином. При цьому тряпка або губка повинні бути максимально відтиснуті.
Полотно обробляють вологою тканиною, здійснюючи легкі кругові рухи. Потім вимиту поверхню насухо протирають чистою серветкою з м'якої тканини. Сильні забруднення, жирні плями виводяться не відразу. Спочатку на них наносять очищуючий засіб, а хвилин через 15-20 змивають його. При цьому натиск на натягнуте полотно повинен бути мінімальним.

Надлишки вологи можуть залишити на дзеркальній поверхні каламутні розводи. Тому прибирання проводять в добре провітрюваному приміщенні, щоб натяжні стелі після миття швидко просихали.
Стелі з матовою поверхнею з плівки ПВХ очищаються найлегше. Їх обробляють м'якою ганчіркою, змоченій в мильному розчині. А потім засіб змивають чистою серветкою і протирають насухо.

Натяжні поверхні з поліефірного матеріалу з поліуретановим покриттям не встановлюють в приміщеннях з підвищеною вологістю. Ці полотна не можна обробляти мокрими губками або серветками, так як на них після прибирання залишаються розводи. Для видалення пилу використовують пилосос або суху, м'яку тканину.
Там, де необхідно видалити сильні забруднення та плями, використовують серветку, змочену в мильній піні. Якщо після збирання на поверхні стелі залишаться непривабливі сліди, можна спробувати пофарбувати полотно в темніший відтінок.
Натяжні стелі - зручна конструкція, що робить привабливим будь-який інтер'єр. Правильна експлуатація і грамотний догляд продовжить термін служби декоративної поверхні з полотна будь-якої якості.