Velum UA

Чи можна знімати натяжну стелю

Натяжні стельові конструкції по праву користуються загальною популярністю завдяки своїм експлуатаційним властивостям, естетичному вигляду і простоті установки. Але з часом іноді виникає необхідність демонтажу, а в деяких випадках допускається повторна установка.

Основні причини демонтування натяжного покриття


  • при раптовому затопленні - матеріал ПВХ має здатність до розтягування та витримує значні навантаження. Для видалення води, що накопичилася, достатньо злити її через отвір світильника або решітки вентиляції, але часто потрібно додаткове очищення внутрішньої поверхні матеріалу, для збереження його естетичного зовнішнього вигляду. Для цього полотно необхідно тимчасово зняти, обробити від бруду та розводів, а потім встановити заново;
  • за необхідності заміни внутрішніх комунікацій - натяжна стельова конструкція розташовується під чорновим перекриттям та дозволяє приховати розводку труб різного призначення, системи вентиляції та кондиціювання, електропроводку. Для того, щоб отримати доступ до необхідної ділянки комунікацій, полотно повністю або частково знімають;
  • для встановлення додаткової шумоізоляції - у процесі експлуатації житлового або офісного приміщення може виникнути необхідність встановити додаткову ізоляцію для зменшення рівня шуму між поверхами, для цього на чорновому перекритті кріплять спеціальну систему шумопоглинання, а потім повторно монтують стелю;
  • у разі виникнення невеликих порізів матеріалу - в цьому разі потрібно поставити латку на зворотному боці полотна і тимчасово здійснити його демонтаж;
  • якщо в приміщенні не підтримується достатній температурний режим, то можливе провисання ПВХ, іноді такі неприємності трапляються в заміських котеджах, коли будинок може не опалюватись тривалий час. У такому випадку застосовується частковий демонтаж та вирівнювання стелі.


Коли допускається повторний монтаж натяжного покриття


Виникає питання чи можна зняти натяжну стелю і поставити назад без втрати її якості та функціональності. Це залежить від способу кріплення натяжного полотна. На сьогодні установка натяжної стелі може відбуватися кількома методами:

  • кліпсовий метод кріплення - застосовується для тканинних стель, тут не потрібно точний крій полотна, надлишки зрізаються після встановлення матеріалу і повторне використання його вже неможливо;
  • штапиковий метод - заснований на кріпленні за допомогою штапиків, а саме полотно заводиться безпосередньо в багет. Запас матеріалу при цьому способі зовсім невеликий і здійснити демонтаж вже не вийде;
  • гарпунна система - кріплення первісного крою ПВХ проводиться з урахуванням усадки, а гарпун досить просто вийняти зі стельового багету, що дозволяє багаторазове застосування натяжного матеріалу.

Іноді при установці використовують додатково стельовий плінтус, при демонтажі слід повністю прибрати.

Як бачимо, далеко не кожну стелю можна знімати та повторно натягувати. Цю процедуру можна проводити тільки з вініловим полотном і лише з гарпунним кріпленням. Для тканинних полотен демонтаж і повторна установка можлива лише при достатньому залишку тканини після першої установки та високого професіоналізму монтажника. Самостійно проводити такі роботи категорично не можна.

Особливості повторної установки


Однією з переваг натяжного покриття є чисті та швидкі монтажні роботи, при цьому не обов'язково виносити всі меблі з приміщення, достатньо лише надати доступ до периметру кімнати. Зняття полотна здійснюється від кутів до центру, тут не обійтися без помічника і високих драбин, а при вилученні кріплення, без достатнього досвіду, можна легко пошкодити саме полотно.


Для якісного монтажу натяжного покриття необхідно використовувати спеціалізоване обладнання, яке дозволяє прогріти матеріал для забезпечення ідеально рівної поверхні. При цьому слід дотримуватись певного значення температури 60-70 ° С, при перегріві матеріал може оплавитися. Для швидкої та надійної фіксації ПВХ по периметру потрібен набір спеціальних інструментів, а не маючи достатнього досвіду, легко пошкодити полотно.

При вторинній установці необхідно також врахувати, що після нагрівання матеріалу він збільшується в розмірі, тому необхідна початкова фіксація отворів під світильники або опалювальних труб, а потім вже поступове нагрівання полотна.

Для проведення повторної установки натяжного покриття для стель краще не робити цього самостійно. Оптимальним рішенням буде запросити професійну бригаду фахівців, які можуть гарантувати якість виконання робіт.