Velum UA

Як встановлюють натяжні стелі

Натяжні стелі найбільш затребувані серед споживачів за унікальні експлуатаційні якості, різноманітний дизайн і простоту установки. Процес монтажу залежить від виду натяжної стельової конструкції, категорії матеріалу та інших особливостей.

Технологія установки натяжної стелі


Монтаж стельових покриттів залежить в першу чергу від виду самого матеріалу, саме він визначає найбільш прийнятний вид установки. Найбільш популярні види натяжних покриттів: тканинні і плівкові.

Монтаж тканинних полотен проводиться двома способами:

  • клиновий - полягає в тому, що при монтуванні краї матеріалу укладаються в спеціальні пази, що знаходяться в кріпильному багеті а потім полотно ущільнюють з використанням спеціальних клинів. Особливість даного варіанту монтажу полягає в тому, що при розкрої треба залишати припуски мінімального розміру в 10 см, це необхідно для якісного натягу і вирівнювання. Потім зайвий матеріал треба зрізати ножем, а зазори, які утворюються між стіною і стелею, маскують декоративною стрічкою;
  • кліпсовой - метод простий в установці, заснований на застосуванні спеціальних засувок - кліпс, які розташовані по краях самого профілю. Якість монтажу забезпечує точність крою полотна і в подальшому стик вже не треба маскувати додаткової стрічкою.

Установка плівкових конструкцій має свою специфіку і вимагає наявності спеціалізованого обладнання. Повітря розігрівається тепловою гарматою і матеріал стає більш еластичним.

Основні методи монтажу плівкових стель поділяються на:

  • штапіковий - коли саме полотно монтується також як тканинне, за допомогою спеціальних пазів і декоративної стрічки;
  • гарпунний - при даному варіанті по периметру матеріалу приварюють спеціальну пластину для кріплення, звану гарпуном. Даний спосіб допускає швидкий монтаж покриття.

Для оптимального монтажу слід провести якісні виміри приміщення по довжині стін і по діагоналі. Складна форма кімнати заміряється по всіх стінах, з кожного кута, а також по діагоналях

Освітлювальні прилади можуть встановлюватися в готове натяжне полотно за загальним алгоритмом:

  • проводиться наклейка армуючого кільця;
  • акуратно підрізається полотно;
  • прокладається необхідна проводка для кріплення до колодки світильника;
  • монтується сам світильник на фіксатори, а потім проводиться вирівнювання загальної конструкції.


Черговість робіт - шпалери або стеля


При проведенні ремонтних робіт часто виникає питання про необхідний порядок черговості, що спочатку роблять натяжна стеля або шпалери. Однак єдиної думки тут немає. При монтажі в будь-якому випадку слід зберегти цілісність і шпалер, і стелі, а також підтримувати належний рівень чистоти.

Якщо в першу чергу поклеїти шпалери, то ризик що вони забрудняться при монтажі стельового покриття мінімальний, до того ж, самому натяжному матеріалу вже нічого не загрожує. З точки зору матеріальних витрат пошкоджені шпалери замінити дешевше, ніж стельове покриття. При цьому варіанті нерівності верхнього краю шпалер ідеально закриються, але термін служби шпалер і натяжного матеріалу значно відрізняється, і при переклеюванні стін є значний ризик пошкодити дороге покриття.

Якщо змінити порядок ремонту, то до стіни слід монтувати направляючі, а потім монтувати полотно. Розміри шпалер слід розрахувати дуже точно, для того щоб крайові стики були рівні. Компанії, які здійснюють комплексні види ремонтних робіт, можуть спільно здійснити монтаж стелі і обклеювання шпалерами стін.

Попередня підготовка перед установкою натяжних стель


Привабливість натяжної стелі полягає і в тому, що при її монтажі не потрібно попередньої підготовки чорнового перекриття. Але є ситуації, коли слід уважніше поставитися до несучої поверхні:

  • нещільна штукатурка або стельове покриття може в подальшому впасти на натяжний матеріал і візуально забезпечити негарне провисання або навіть порвати його гострим краєм;
  • тріщини на стелі можуть пропускати повітря, що сприяють утворенню заставних моментів;
  • стики між плитами повинні бути щільними, якщо скріплюючий їх цемент відійде, то може також пошкодити матеріал.

Для запобігання неприємних моментів рекомендується попередньо прогрунтувати стелю, а в певних випадках обробити антисептичним складом для запобігання утворенню грибка і цвілі.

Стіни повинні бути максимально вирівняні, для якісної установки стельового профілю. Монтаж бажано проводити при загальних ремонтних роботах і максимально звільнити приміщення від меблів і техніки. Але якщо це не можливо, то всі меблі слід знести в середину кімнати і ретельно закрити захисною тканиною або плівкою.

Для якісного монтажу необхідно звільнити простір від стіни на метр відстані. При багаторівневих конструкціях слід продумати вільне місце для кріплення розділового багета.

Монтаж натяжного покриття відбувається за кілька годин, а підсумком є ​​ідеально рівна поверхня, що дає можливість приховати дефекти стелі. Звичайно, установкою натяжних стель повинні займатися висококласні майстри з використанням необхідного обладнання. Але в будь-якому випадку порядок установки натяжних стель полягає в попередній підготовці - спочатку все продумується заздалегідь - спосіб і порядок монтажу, які будуть використані матеріали, заміри приміщень. І тільки потім приступають безпосередньо до самої роботи.