Velum UA

Чи можна робити натяжну стелю у ванній

Оздоблення стелі у ванній кімнаті – досить специфічне завдання. Це приміщення відрізняється підвищеною вологістю та різкими перепадами температури. Тому при виборі оздоблення необхідно враховувати ці параметри.

Чи варто у ванній робити натяжну стелю


Основна складність, що виникає при облаштуванні цього приміщення, полягає в тому, що перепади температури, конденсат і розігріта пара можуть пошкодити нестійке до вологи покриття. Звичайна побілка, вологостійкий гіпсокартон і навіть пластикові панелі не зможуть витримати тривалої експлуатації в таких умовах.

Зате натяжна стеля якнайкраще підходить для облаштування ванної кімнати, так як має наступні переваги:

  • висока стійкість до вологи, водяних бризок, пари;
  • механічна міцність;
  • можливість сухого чищення та вологого прибирання;
  • антистатичні властивості.

Всім цим вимогам відповідає натяжна стеля, яка на додаток до всіх переваг має ще й високу декоративність.



Натяжні стелі у ванній: плюси та мінуси


Гарне покриття для стелі має як позитивні, так і негативні властивості. До переваг натяжного полотна можна віднести:

  • нескладний та швидкий монтаж;
  • висока зносостійкість;
  • екологічна чистота;
  • стійкість до вологи;
  • декоративність.

Ще один плюс обов'язково виявиться, якщо вас випадково заллють сусіди згори. Плівкове покриття розтягнеться і стане схожим на мішок, але вологу не пропустить. Щоб позбутися міхура з водою, доведеться викликати майстра, який швидко приведе стелю у початковий стан.

Однак натяжні стелі мають і суттєві мінуси. Вони ідеально підходять для високих приміщень, а в низьких - забирають дорогоцінний простір. До того ж, спеціальне просочення, що захищає полотно від вологи, перешкоджає повітрообміну.

Глянцева чи матова - яку вибрати


Для обробки стелі у ванній кімнаті найкраще підійде матове полотно із ПВХ-плівки. Таке покриття, оброблене антистатичною речовиною, не притягує пил та частинки бруду. За ним легко доглядати - плівка добре витримує сухе чищення та вологе прибирання. До того ж після миття на ньому не видно розводів.

Доступна ціна та простий монтаж доповнюють перелік переваг матового покриття. Єдиний недолік такої стелі – мізерний вибір у гамі відтінків. Будівельний ринок пропонує переважно світлі або пастельні тони.

Глянцеве покриття, на відміну від матового аналога, виглядає розкішно і візуально робить приміщення вищим, світлішим. Така стеля коштує дорожче і потребує особливого догляду. Від неправильного чищення на дзеркальній поверхні можуть залишитися каламутні розводи чи потертості. Зате вибір колірної гами значно ширший, ніж у матової плівки.


Як підібрати колір натяжної стелі у ванну


Колір натяжного полотна – важливий критерій, який при оформленні стелі впливає на загальний дизайн приміщення. Для ідеального вибору експерти рекомендують звертати увагу на відтінки, в яких витримано загальний інтер'єр ванної кімнати.

Стандартний підхід - це вибір полотна в тон кахельній плитці, якою оброблені підлога та стіни. Щоб позбутися монотонності, можна додати вставку, орієнтуючись на контрастне забарвлення настінного декору (фризу), сантехніки, меблів.
Біле полотно на стелі добре гармонує з сантехнікою традиційного кольору, проте щоб весь інтер'єр не виглядав як величезна однотонна пляма, слід зробити яскравий акцент за допомогою меблів або плитки.

Дизайнери не рекомендують вибирати надто яскраві або теплі відтінки, які в оформленні ванної кімнати виглядають дуже безглуздо. Для малогабаритного приміщення краще підійдуть світлі, пастельні кольори, підібрані в тон меблів або з декоративними елементами, що контрастують із загальною гамою.
Стеля чорного кольору, підібрана до плитки на підлозі точно такого ж відтінку, візуально зробить кімнату нижче. Таке оформлення можна вибирати, якщо висота приміщення становить не менше ніж 3,5 метрів.

Що спочатку натяжна стеля або плитка у ванній


У питанні черговості установки плитки або натяжного покриття, в принципі, особливої різниці немає, роботи можна виконувати у будь-якій послідовності. Але, щоб уникнути пошкодження полотнища, рекомендується спочатку виконати всі чорнові роботи, а монтаж натяжної стелі залишити на потім. У такому порядку виконання робіт виключаються можливості проколу, прориву чи забруднення натяжного полотна.

Натяжна стеля у ванній кімнаті - не тільки декоративний, але і дуже зручний елемент інтер'єру. Великий асортимент та відмінні характеристики дозволяють вибрати якісне полотно, яке при правильній експлуатації служитиме довгі роки.