Velum UA

Стеля з гіпсокартону або натяжні стелі - що краще?

Натяжні або підвісні (з гіпсокартону) стелі здатні змінити дизайн житлового або офісного приміщення в кращу сторону. Обидві конструкції приховують будівельні недоліки і можуть служити при правильній експлуатації, належному догляді більше 10 -15 років. Однак і ті, і інші покриття мають свої сильні і слабкі сторони, які слід враховувати при виборі стельової обробки.

Переваги стель з гіпсокартону


Підвісні стелі з гіпсоволокнистого листа (ГВЛ) приваблюють, в першу чергу, відносною дешевизною. Ці конструкції відмінно маскують проблемні ділянки на поверхні бетонного перекриття - відколи, тріщини, нерівні стики плит. Крім того:

  • з ГВЛ можна конструювати будь-які форми, так як у вологому стані вони стають гнучкими;
  • жорсткість цього будматеріалу дозволяє виготовляти багаторівневі стелі і використовувати одночасно комбіноване освітлення;
  • досить простий монтаж, що не вимагає спеціальних навичок або дорогого устаткування, інструменту;
  • легкий ремонт (будь-яке пошкодження можна виправити звичайною шпаклівкою або штукатурною сумішшю).

До того ж гіпсокартон володіє високою екологічністю, так як не містить алергени і токсичні речовини, що виділяються при випаровуванні.

Переваги натяжних стель


Декоративна конструкція з натяжного полотна, не тільки відмінно виглядає, але і має ряд істотних переваг:

  • екологічна чистота матеріалу - плівка ПВХ, поліефірна тканина абсолютно не токсичні і гіпоалергенні;
  • широкий асортимент полотен, що розрізняються за фактурою, кольором, оформленням;
  • відмінна звукоізоляція;
  • маскування будівельних дефектів і стельових комунікацій;
  • відсутність великої кількості будівельного пилу при монтажі;
  • висока вологостійкість - квадратний метр полотна витримує до 100 л води;
  • швидка установка - від 2 до 5 годин залежно від складності роботи.

До того ж монтаж натяжної конструкції проводиться без спеціальної підготовки поверхні і не потребує фінішного доопрацювання (оштукатурюванні). При правильній експлуатації термін служби таких стель складає більше 10-15 років.

Що краще?


При порівнянні обох видів стелі першорядну роль для більшості населення зі скромними статками грає ціна матеріалу і установки. Натяжні полотно практично неможливо змонтувати самостійно, цю роботу виконують спеціально навчені бригади. Але навіть, якщо підвісні стелі з ГКЛ встановлювати власноруч, вони обходяться значно дорожче, так як вимагають фінішної обробки  - грунтовка, шпаклівка швів, фарбування.

За швидкістю монтажу перевага також на стороні стель, які натягують всього за кілька годин. На збірку конструкції з гіпсокартону з підготовкою і фінішним доопрацюванням піде кілька днів (не менше трьох-чотирьох). Те ж саме стосується і демонтажу. У разі необхідності натяжне полотно легко знімається і замінюється новим. Для розбирання конструкції з гіпсокартону на цю процедуру піде значно більше часу і фізичних витрат.

До того ж для багатьох жителів малогабаритних квартир важлива висота стелі. Натяжні полотна «з'їдають» 3-4 см дефіцитного простору, а підвісні - від 8 до 12 см. Для багаторівневих конструкцій із ГКЛ ця відстань збільшується в кілька разів.

Важливу роль відіграє екологічна чистота будівельних матеріалів. При установці натяжних стель вибір полотен високої якості і необхідної фурнітури значно ширший. При оформленні поверхні є можливості імітації замші, натуральної шкіри, деревини, порцеляни й навіть металу.

Правильний вибір фактури і кольору натяжної стелі позитивно впливає на емоційний стан мешканців житлового або офісного приміщення.

До того ж більшість натяжних поверхонь просякнуте антистатиками, що перешкоджають зсіданню пилу. Це полегшує догляд за декоративною площиною. Для підтримки стель в ідеальному стані досить однієї-двох сухих чисток протягом місяця. Генеральне вологе прибирання проводять 3-4 рази на рік. Якщо є особлива необхідність, то очищення декоративної поверхні можна проводити частіше.

Підвісні або натяжні стелі широко використовуються як в житлових, так і в офісних приміщеннях. У кожного з цих покриттів при бездоганній експлуатації приблизно однаковий термін служби. Однак дизайнери інтер'єру і власники будинків та квартир віддають більшу перевагу якісному декору з натяжних полотен.