Velum UA

Затопили натяжну стелю - що робити, поради

Натяжні стелі – це не тільки недороге та ефективне покриття, але й спосіб врятувати приміщення від затоплення. Полотно із полівінілхлориду здатне протягом тривалого часу утримувати всередині воду. Якщо не вжити термінових заходів, то міцне полотно не витримає розтягування і прорветься. А усувати наслідки потопу набагато складніше, ніж злити воду з-під покриття.

Що потрібно зробити в першу чергу, якщо сусіди затопили вашу натяжну стелю


Якщо сусіди затопили натяжну стелю у вашій квартирі, в першу чергу необхідно виконати такі маніпуляції:

  • щоб уникнути замикання відключити у квартирі всі електричні прилади та лічильники напруги енергоживлення;
  • прибрати гострі предмети подалі від натягнутого полотна, щоб уникнути прориву;
  • виявити причину потопу, піднявшись до сусідів і вимагаючи перекрити крани.

Якщо потоп стався не з вини сусідів, необхідно зв'язатися з аварійною службою або житловою компанією - швидше за все причиною течії є прорив стояка і потрібно його термінове перекриття.

Не забудьте приготувати більше ємностей - вони знадобляться для зливу рідини.


Чи потрібно знімати натяжну стелю після затоплення


Натяжні стелі з ПВХ-плівки можуть витримувати вагу близько 110 літрів води на 1 кв.м. Рідина, що знаходиться під покриттям, не проникне в приміщення, а там накопичуватиметься, поступово розтягуючи його.

Якщо вчасно виявити причину та зупинити потоп, знімати полотно не доведеться. Достатньо буде прибрати рідину, що накопичилася, висушити полотно, щоб уникнути утворення цвілі і розвитку грибка, а потім повернути плівку на місце, розігрівши його тепловою гарматою.

У випадку, коли затоплення носить глобальний характер або стеля зазнала впливу гарячої води, покриття врятувати не вдасться - первісну форму воно вже не прийме. Прийдеться викликати майстрів, щоб натягнути нове полотно.

На щастя, такі випадки дуже рідкісні: натяжні стелі надійно захищають приміщення при його затопленні сусідами.

Як прибрати воду з натяжної стелі


Зливати воду з-під полотна можна викликати майстра, або зробити цю процедуру самостійно. Існують два способи: через прорізи для встановлення світильників чи через кут підвісної конструкції.

У першому випадку необхідно:

  • знеструмити приміщення;
  • зняти світильник чи люстру;
  • завести один кінець шланга в отвір, що відкрився, а інший опустити в приготовлену для збору води ємність;
  • обережно натягувати ПВХ-полотно, щоб рідина потрапляла в шланг, до повного її зливу.

Можна створити кут нахилу, відтягнувши плівку для досягнення більш ефективного результату.

Спосіб видалення води через кут натяжної конструкції застосовують у разі відсутності у стелі отворів під світильники. В цьому випадку необхідно зробити наступне:

  • зняти стрічку на ділянці, розташованій поблизу водного міхура;
  • вкрутити шуруп у місці фіксації гарпуном і за допомогою пасатижів захопити його та витягнути разом із матеріалом з профілю на 30-50 см;
  • відкачати воду за допомогою шланга;
  • висушити покриття, а потім встановити його назад, акуратно заправивши за допомогою шпателя багет.

Дії останнього пункту краще не виконувати самостійно, а звернутися по допомогу до професіоналів.


Як відновити натяжну стелю після затоплення


Натяжне полотно з полівінілхлориду після затоплення найчастіше можна привести до початкового стану. Насамперед слід позбавитися вологості в просторі між стельовими плитами і полотном, а потім прогріти його. При нагріванні тепловою гарматою ПВХ плівка знову стане еластичною і натягнеться.

За відсутності спеціального обладнання на допомогу прийде будівельний фен або фен для сушіння волосся. Щоб не пропалити матеріал сопло теплового приладу, не підносять до поверхні ближче ніж на 30-35 см.

Якщо затоплення було не сильним і міхур з рідини, що накопичилася, був невеликим, вінілове полотно розпрямиться саме. Просушити плівку і стельовий простір можна залишивши в демонтованому стані. Після 2-3 днів, якщо плівка не натягнеться, можна буде все-таки скористатися тепловою гарматою або феном.

Пляма на натяжній стелі після затоплення


Після затоплення плями на стелях з'являються нечасто. Якщо ви все-таки помітили пляму на поверхні, її потрібно спробувати видалити самостійно. Спочатку слід визначити характер його походження. Якщо пляма вапняна, то необхідно просто протерти поверхню стелі м'якою губкою, змоченою в мильному розчині.

Якщо пляма має жовтий колір, то, швидше за все, вона залишилася від іржавої або брудної води. На допомогу прийде розчин мила та нашатирного спирту у пропорціях 1 до 1.

Етиловий спирт поверне покриттю блиск. А ось чистити плями на натяжних стелях за допомогою ацетону, хімічних та абразивних засобів суворо заборонено!