Velum UA

Чи шкідливі натяжні стелі

Що вважається шкідливим, міжнародні стандарти безпеки


Потрібно відзначити, що люди по-різному реагують на ту чи іншу хімічну речовину. Одні відчувають себе ідеально в квартирі зі стелею зі штучного оздоблювального матеріалу, у інших починається алергічна реакція або напад астми. Однозначно стверджувати, що натяжні стелі шкодять здоров'ю людей або навпаки, повністю нешкідливі, можуть тільки фахівці, які займаються тестуванням оздоблювальних матеріалів і встановлюють для них певні стандарти.

Для виробників існують загальні міжнародні екологічні стандарти ISO, розробкою яких займалися вчені. Ці загальні для всіх норми повинні неухильно дотримуватися. Якщо полотно для натяжних конструкцій відповідає цим стандартам, отже воно високої якості, а значить безпечне для власників.

Говорити про шкоду подібної обробки стель можна тільки в разі покупки неякісного виробу. Тому, перш ніж встановлювати натяжну конструкцію, обов'язково потрібно переконатися в наявності відповідного сертифіката. Такий документ завжди повинен бути у продавців або організацій, що надають послуги з установки натяжних стель, причому, не тільки на полотно, а й монтажні роботи. Зазвичай, у сертифікованих установників складання конструкції коштує дорожче, але не варто економити на власному здоров'ї.

Натяжні стелі: чи є шкода для здоров'я


Якісні натяжні стелі не шкідливі для здоров'я, так як кожна партія продукції обов'язково проходить сертифікацію. В сучасних натяжних конструкціях використовується поліефірна тканина і ПВХ плівка.

Тканинне полотно виробляється з поліестеру, просоченого спеціальними складами на основі поліуретанових полімерів. У випадку охорони здоров'я споживачів тканинні полотна мають свої переваги. Вони добре пропускають повітря, що сприяє створенню в квартирі комфортного для проживання мікроклімату.

Плівка ПВХ (в складі полівінілхлорид) - найбільш поширений матеріал, який використовується при облаштуванні натяжної стелі. Плівка може розтягуватися, а для монтажу застосовується теплова гармата, що забезпечує нагрівання повітря в приміщенні.

Обидва матеріали не змінюють своїх властивостей і не виділяють токсичних речовин при експлуатації і умовах, регламентованих виробником.

Температура експлуатації для тканинного полотнища - від - 50 до +100 градусів, а для плівкового - від - 5 до +50 градусів. Обидва матеріали не горять, але полівінілхлорид біля вогню і при загрозі пожежі може почати плавитися.

Крім того, вони мають високу стійкість до вологи і мають тривалий термін експлуатації. Є відомості, що таке стельове оздоблення здатне зберігати всі свої характеристики протягом десятків років.

Однак, високоякісні натяжні стелі можуть і нашкодити здоров'ю якщо самі господарі вчасно не очищають полотно від бруду і пилу або рідко провітрюють приміщення (у випадку з плівкою). Вона не пропускає повітря, тому в квартирі створюється парниковий ефект через підвищення вологості повітря. В результаті на оздоблювальних матеріалах утворюється цвіль, яка небезпечна для дітей і людей, які страждають алергією. Тканинні ж конструкції, навпаки «дихають», але без регулярного очищення стають справжніми мішками для пилу.

Численні тести і дослідження показали, що якщо дотримана технологія виробництва полотен, придбаний якісний матеріал, а монтажем займаються справжні професіонали, то такі натяжні стелі з екологічної точки зору безпечні.

Натяжні стелі наскільки небезпечні ПВХ плівка і тканинні полотна


Стельова обробка з ПВХ дешевше тканинної обробки, практична і має широкий спектр кольорової палітри. Але якщо при виборі матеріалу ви побачили, що його ціна підозріло низька, то не потрібно поспішати купувати його. Швидше за все, нечесні продавці хочуть збути неякісний, а значить шкідливий для здоров'я матеріал.

На око підробку від сертифікованого матеріалу неможливо відрізнити. Цим користуються і деякі недобросовісні монтажники, видаючи дешеве неякісне стельове покриття за високоякісну європейську продукцію. Шкода обробки в даному випадку буде відчутною, так як у виробі можуть бути перевищені норми вмісту токсичних компонентів.

У виробництві тканинних полотен використовують поліефірні матеріали, просочені поліуретаном. У підсумку виходить каучукоподібний склад, який має високу стійкість до розчинників і високих температур.
Потрібно розуміти, що виділяються ці речовини тільки при нагріванні стелі, але не в холодному його стані. Саме тому натяжні стелі не встановлюють в саунах та інших приміщеннях з високою температурою.

Якою мірою небезпечні натяжні стелі, роблять висновок з наявності шкідливих речовин в складі полотна. Ми привели в таблиці наявність середніх показників деяких речовин, які здатні впливати на здоров'я людини:


Перераховані речовини, що містяться в ПВХ, в звичайних умовах квартири не є небезпечними для здоров'я. Але під впливом високих температур (при установці стельової конструкції, коли полотно нагрівають до 70 градусів або при пожежі), проявляється їх шкідливість. Речовини набувають летючість, що негативно позначається не тільки на дихальній системі людини, а й інших органах.

При нормальній експлуатації ПВХ плівка екологічно безпечна, так як всі летючі елементи знаходяться в зв'язаному стані.

З перерахованого вище можна зробити висновок, що натяжна стеля - екологічно чистий матеріал. Це не деревина або інша природна сировина, але вміст шкідливих речовин в плівках ПВХ знаходиться в допустимих для здоров'я людини межах.